به همین زودی، 9 سال گذشت. کیا آیفون 5s رو یادشونه؟ یه گوشی موبایل نقلی با کلی امکانات خفن که در زمان خودش سلطانی بوده در رنگهای خاکستری، نقرهای/سفید و طلایی عرضه میشه و هنوزم که هنوزه، افراد زیادی این خوش دست نوستالژی رو، رو سرشون میذارن. اینور ماجرا، تو سال 2021، از شرکت اپل تلفن همراهی عرضه میشه که در طول تاریخ گوشیهای این شرکت آمریکایی، نظیر نداشته، آیفون 13 Pro Max در پنج رنگ خاکستری، طلایی، نقرهای، آبی و سبز، با قدرت، رقبا رو زد تار و مار کرد. آقای دیجیتال قصد داره این دو پرچمدار کوپرتینوییها رو با هم مقایسه کنه، پس تا آخر با ما همراه باشین.
علیرغم اینکه آیفون 5s در سال 2013 نسبت به نسخه ماقبل خودش با تغییراتی روبرو بود و با قابلیتهایی رونمایی شد که تا اون زمان در هیچ برندی از گوشیهای موبایل یافت نمیشد، اما در ظاهر، ترجیح داد وارث چهره برادر بزرگترش باشه و همون طراحی رو حفظ کنه.
این نسخه دارای نمایشگر 4 اینچی از نوع IPS LCD بود با تراکم پیکسلی نرمال 326، که حاشیههای زیادی رو میزبانی میکرد؛ کنارههایی که خود باز مامور مهمانداری از دکمه هوم، دوربین سلفی و بلندگوهای کار گذاشته در اون محل بودن.

این نسل طراحی جالبی داشته، یک قاب آلومینیومی با صفحههای شیشهای، زیبایی چشمگیری رو به این محصول بخشیدن. کلیدهای صدای دایرهای شکل با حک نماد + و – در سمت چپ آن، کارگذاری دکمه پاور بر فرق سر آیفون 5 اس و در سمت راست گوشی، جایگاه سیمکارت به صورت تنهایی، نشانده شده است. در قسمت پایین این محصول نیز، به اسپیکرهایی دو ردیفه به همراه سوکت شارژ برمیخوریم که جک 3.5 میلیمتری را در کنار خود جای دادهاند. جذاب لعنتی.


با سرعت نور بیایم به همین پارسال میلادی، یعنی 24 سپتامبر 2021. زمانی که غول شرکت اپل معرفی شد؛ آیفون Pro Max 13؛ با ظاهری برگرفته از آیفون 5s اما دارای نمایشگری یکپارچه و با کمترین حاشیه.
اپل در تصمیمی، از سری X به بعد، حاشیههای نمایشگر را به ناچ چند میلیمتری (جایگاه دوربین سلفی و اسپیکر) در بالای صفحه تبدیل میکنه و به طوری که در آخرین مدل گوشیهای خود، به باریکترین حالت ممکنش میرسونه. اینجور که بوش میاد، این قسمت هم حذف شدنیه.

گرد و خاک Super Retina XDR AMOLED در آیفون 13 پرومکس دیدینه، آینه پودر شده رو دیدین؟ مسلما کارِ روشنایی صفحه نمایش محصول مورد نظره، نرخ نوسازی 120 هرتز، میزان تراکم پیکسلی 458، آه خدای من.
به نظرتون 6.7 اینچ برای پنل جلویی یه تلفن همراه بیحاشیه زیاد نیست؟ اپل همینجور پیش بره، تلویزیونها بازنشسته میشن😅.
در طراحی قاب دورِ استیل این محصول از لحاظ ظاهر حس نوستالژیک فایو اس رو زنده کرده و با تغییراتی در جایگذاری کلیدها، مدرنیته بودنش رو هم به رخ میکشه؛ جایی که دکمههای صدا به صورت کپسولی شکل به همراه جایگاه سیمکارت در سمت چپ محصول جا خوش کردن و سمت راست تنها در مشایعت کلید پاور قرار داره. قسمت پایین 13 پرومکس اسپیکرهای تک ردیفه در دو طرف سوکت شارژ دیده میشه و اینجا دیگه خبری از جک 3.5 نیست.

در بخش طراحی و نمایشگر، نمیتونیم وجه تشابهی رو در بین این دو نسل پیدا کینم، تنها موردی که در طراحی هر دو بزرگوار به صورت یکسان دیده میشه، حفظ ظاهر و جایگاه کلید سایلنت کردن تلفن همراهه. خیلی تأثیرگذار بود.
عکسبرداری با نوستالژی فایو اس یا 13 پرومکس؟
در بخش دوربین خداییش نمیشه به هیچ نسلی از گوشیهای اپل خرده گرفت، چون نقص ندارن و فقط در هر سری بنا به مدل تلفن همراه، اون کیفیته افزایش پیدا میکنه.
در فایو اس، دوربین پشت 8 مگاپیکسلی خودنمایی میکنه، جایی که بعد از گذشت 9 سال هنوزم کاربر رو از ثبت لحظاتش به وجد میاره، اینه که خوبه. نگاه نکنین که دوربین جلو 1.2 مگاپیکسله، از من نشنیده بگیرین ولی، اون زمان کلاس عکاسی میذاشته. قسمت فیلمبرداری هم 1080 و 720 در سال 2013، چیز کمیه؟

و اما، میرسیم به دوربینای 3 گانه 12 مگاپیکسلی آیفون 13 پرومکس؛ شفافیت، ثبت رنگها به صورت طبیعی، فوکوس جذاب، ثبت لحظه در عمق به صورت واضح، همه چیز به واقعیت خیلی نزدیکه، پیشنهادی جذاب برای عکاسان عزیز😊. دوربین جلو 12 مگاپیکسلی هم که عرضم به خدمتتون، حرفی برای گفتن باقی نذاشته.
4K، شاخصه اصلی فیلمبرداری 13 پرومکسه؛ دیگه دغدغه نشستن رو صندلیهای ردیف آخر تو کنسرت شخص مورد علاقتونو ندارین، با فیلمبرداری آیفون 13 پرومکس، خاطرههاتونو رویایی کنین. تامام.

میدونین وجه تشابه 13 پرومکس با پدر پدر جدش تو چیه؟ حضور قابلیت اسلوموشن!
آیفون 5s و 13 پرومکس رو خاموش کردیم و قراره با این کار، سرعت عمل تراشه Apple A7 با پردازنده گرافیکی PowerVR G6430 در فایو اس و Apple A15 Bionic با پردازنده گرافیکی Apple GPU در 13 Pro Max رو بسنجیم؛ به صورت همزمان اقدام به روشن کردن این دو بزرگوار کردیم، آیفون 5s ریلکس و لاکپشتی حرکت کرد و خرگوش اپل به سرعت وارد منو شد. یواشتر، تصادف نکنی! همین عمل رو هم برای اجرای برنامهها و بازیهای مختلف در نظر بگیرین.
البته بگم که 9 سال پیش، تراشه بکار گرفته در فایو اس یه سر و گردن از بقیه پرازندهها جلوتر بوده.
با وجود اینکه 13 پرومکس با سیستم عامل iOS 15.4 به بازار اومد، ولی بازم کمتر کسی پیدا میشه که جذابیت و روونی نرمافزار اون زمان فایو اس رو از یاد ببره؛ یاد باد!
میدونی، تو هر محصولی باتری مهمترین بخشه؛ فایو اس از دار باتری، یه دونه 1560 میلیآمپر ساعتیش رو به ارث میبره که با انقلابی که شرکت اپل در این محصول ایجاد کرده بود، تنها نصف روز توان زنده موندن رو داشته و از اونور 2 ساعت مرخصیِ تامین انرژی میگرفته.
در مقابل این موضوع، باتری قطور و 4352 میلیآمپر ساعتی 13 پرومکس نشسته که با شارژر 20 واتیش و زمان یک ساعت و خوردهایه بازگشت نیرو، بین یک الی دو روز کاربر رو همراهی میکنه.
قابلیتها رو هم بگیم و این مقاله رو جمع بندی کنیم؛ 5s از همون زمان به فکر تمیز نگه داشتن صفحه نمایشش بوده و به همین خاطر، با پوشش الئوفوبیک، توانایی کاهش بازتاب نور و لکههای دست رو داره؛ همچنین، اولین نسلی که از حسگر اثر انگشت به روی دکمه هوم استفاده میکرده، به به.
اما غول اپل، علاوه بر پوشش الئوفوبیک و وجود طیف رنگی گسترده در این محصول، با IP68، امکان استفاده در عمق 6 متری آب به مدت 30 دقیقه رو به کاربر میده. جذابیت بیشتر این محصول رو در بازگشایی قفل صفحه با وجود ماسک روی صورت، میشه درک کرد. این دیگه آخرش بود.
شما یادتون نمیاد، اون زمانی که فایو اس اومد، براش سر میشکوندن، اما الان 13 پرومکس اومده جاشو گرفته ولی هنوزم حس داشتن فایو اس زیباست. در این مقاله به مقایسه از نوستالژی آیفون 5S تا غول آیفون 13 Pro Max، نگاه کوچیکی انداختیم، امیدوارم که خوشتون اومده باشه و مثل همیشه، منتظر نظراتتون هستیم.
سوالات متداول
1- چرا شرکت اپل دوباره به طراحی تخت برگشت؟
گوشیهای تخت راحتی بهتری توی دست دارن و از این جهت شرکت اپل دوباره کانسپت دستگاههای خودشو به لبه تخت تغییر داد؛ طراحی که فکر میکنم خیلی بهینهتر شده.
2- آیا دیگر شرکتها هم از طراحی تخت استفاده میکنند؟
طراحی تخت به دلیل مورد پسند بودن اکثر افراد، داره دوباره به قالب گوشیها برمیگرده و الان اکثر شرکتها از این مدل طراحی استفاده میکنند.