یکی از بخشهای تلفن همراه که نگاهی ویژه رو میطلبه، باتری است. سختافزاری که اگه دچار افت توان بشه، ممکنه گوشی موبایل اون بازدهی قبل رو نداشته باشه. یکی از بازخوردهای منفی این مورد رو میشه به عدم نگهداری شارژ اشاره کرد؛ داغ کردن و بعضاً بادکردن از دیگر اثرات باتری خراب هست. در این زمان برای اینکه تلفن همراه بتونه به قدرت قبلش برگرده باید منبع تغذیه رو تعویض کرد.

چک کردن میزان سلامت باتری، مهمترین راهحل برای جلوگیری از هرگونه آسیب به این بخش و تلفن همراه محسوب میشه. برای تست سلامت باتری، گوشیهای اندرویدی روش انحصاری ندارن و این کار رو روی دوش برنامههای ثانویه و کدهای دستوری انداختن؛ اما سامسونگ جدای از روشهای بیانشده، یک برنامه اختصاصی برای این مضمون عرضه کرده که به صورت پیشفرض روی تلفنهای امروزیش دیده میشه.
گوشیهای آیفون هم که همهچی رو توی خودشون حل میکنن و برای تست سلامت باتری آیفون باید دست به دامن تنظمیات شد. https://mrdigitall.com/ در این مقاله رفته سراغ تست سلامت باتری، پس همسفر این مسیر علمی_دیجیتالیِ ما باشید.

چرا باید از میزان سلامت باتری گوشی باخبر شد؟
گوشیهای موبایل قدیمی مسئله باتری زیاد براشون مهم نبود و شاید حتی سالهای زیادی دوام میآوردن بدون اینکه خم به ابرو بیارن؛ اما وقتی که علم و امکانات پیشرفت میکنه، ظرفیت باتری هرچقدرم زیاد باشه باز هم در مقابل قابلیتهای بسیار توی مدت دو سه سال، باتری گوشی ناتوانیشو به رخ میکشه و باید یه فکری به حالش کرد. در تلفنهای همراه امروزی، این موضوع سبب شده تا کاربر هر چند وقت یکبار نسبت به تست سلامت باتری اقدام کنه تا کار از کار نگذشته و کاربر رو مجبور به خرید گوشی موبایل جدید نکرده است.
تست سلامت باتری در گوشی آیفون
اپل با پلتفرم اختصاصی که داره، برنامه و کد دستوری رو گذاشته کنار و کاربر رو یک راست فرستاده سراغ تنظیمات. کاربران iOS برای اینکه بتونن به میزان درصد سلامت باتری پی ببرند باید روش زیر رو دنبال کنند:
- وارد تنظیمات شوید.
- در منوی Settings کشوی باتری رو پیدا کرده و روی اون ضربه بزنید.
در این مکان با کمی تأمل تا بالا اومدن نتیجه، شما میتونید نمودار شارژ و مصرف باتری رو در 24 ساعت و یا 10 روز گذشته مشاهده کرده و همچنین کدام اپلیکیشنها میزان مصرف شارژ بیشتری رو دارن نیز میشه دید.

- حالا برای نمایش درصد سلامت باتری، گزینه Battery Health & Charging رو انتخاب کنید.
- در اینجا اولین گزینه (Maximum Capacity) میزان درصد سلامت باتری رو نشون میده.
باید خاطر نشان کرد که سلامت باتری در گوشیهای آیفون به راحتی پایین نمیاد ولی خب میزان درصد نمایش دادهشده توسط گوشی آیفون اگر زیر 75 درصد بود، بهتره که هرچه زودتر نسبت به تعویض باتری گوشی موبایل خودتون اقدام کنید.
علاوهبر این موضوع، حتی خود اپل نیز شما رو در میزان سلامت باتری گوشی راهنمایی میکنه و این موضوع رو میشه در Peak Performance Capability مشاهده کرد.
Your Battery is currently supporting normal peak performance
این عبارت گویای اینه که باتری گوشی شما سالمه و دارای حداکثر عملکرد معمولی خودش هست.
Built-in Dynamic Software and hardware will Help counter performance impacts that may be noticed as your iphone battery chemically ages
کاربرانی که این پیام روی گوشیشون مشاهده میکنن حاکی از اونه که باتری تلفن همراه شما در حال افول هست و این موضوع ممکنه روی عمکلرد گوشی تأثیر منفی داشته باشه.
This iphone has experienced an unexpected shutdown because the battery was unable to deliver the necessary peak power. Performance management has been applied to help prevent this from happening again
وقتی که شما این پیام رو دریافت میکنید قطعاً باتری گوشی موبایل شما دیگه نمیتونه اون عملکرد سابق رو داشته باشه و تلفن همراه شما با این درصد و وضعیت از باتری، قابلیت این رو داره که به صورت ناگهانی خاموش بشه.
Your Batterys health is significantly degraded
اینجا دیگه آخر خط هست و با به نمایش دراومدن این پیام، یعنی شما باید حتما باتری گوشیتون رو عوض کنید.
لازم به ذکر هست که موارد گفته شده در بالا و نمایش درصد باتری برای گوشیهای قدیمی اپل که iOSهای زیر 13 دارن، هرگز قابل نمایش نخواهد بود، یعنی چیزی به عنوان میزان سلامت باتری ندارن.
تست سلامت باتری در گوشی اندرویدی

جای تأسف داره که هنوز اندروید فکری به حال نمایش سلامت باتری در تنظیمات تلفنهای همراه پیرویکننده از اون رو نکرده؛ البته با رفتن به منوی تنظیمات و بخش باتری و سپس ضربه روی کادر مربوط به باتری، میشه به قسمت اعظمی از اطلاعات مربوط به مقدار میزان مصرف شارژ رو دید؛ این موضوع کمک شایانی میکنه به کاربر که بدونه مثلاً چه برنامههایی توی مصرف انرژی بیشترین تأثیر رو دارن و تا حد زیادی میتونه این میزان مصرف رو کاهش بده، اما خب بدی نشون ندادن سلامت باتری رو وقتی میشه درک کرد که این سختافزار باد و یا خیلی داغ کنه.
این موضوع توی گوشیهای مختلف متفاوت هست و همچنین میزان اطلاعات ارائه شده توسط این روش نیز در تلفنهای همراه مختلف متفاوت خواهد بود. مثلاً توی گوشیهای هواوی و شیائومی میزان دمای باتری هم نشون میده که به طور کلی، درجه پایینتر از 50 یک نتیجه خوبی خواهد بود.
اندروید که شیوه خاصی برای فهم میزان سلامت باتری توی تنظیمات پلتفرم خودش قرار نداده، این موضوع رو به گردن کدهای دستوری و برنامههای ثانویه انداخته است. شاید کمتر کسی از کدهای مخفی برای مشاهده اطلاعاتی مثل تست سلامت باتری باخبر باشه، اما با ترکیب ستاره، مربع و اعداد و ارقام میشه به بعضی از اطلاعات دسترسی پیدا کرد.
اندرویدیها برای تست سلامتی باتری گوشی موبایلشون از طریق کد دستوری، باید طبق زیر عمل کنن:
- به شمارهگیری تلفن همراه خود رفته و کد *#*#4636#*#* رو وارد کرده و سپس دکمه تماس رو بفشارید.
- در منوی ظاهر شده باید به دنبال اطلاعات باتری (Battery information) بود.
- با انتخاب اطلاعات باتری، کاربر قادر خواهد بود که سطح شارژ، دما و سلامت باتری رو مشاهده کنه.
هشدار! اگر کد معرفی شده رو شمارهگیری کردین و توی منوی به نمایش دراومده گزینه مربوط به اطلاعات باتری رو پیدا نکردین، بدونین که این کد روی گوشی شما کار نمیکنه.
اگه توی روش شمارهگیری مخفی ناکام موندین اصلاً بد به دلتون راه ندین که قراره وارد مرحله معرفی برنامه بشیم.
برای تست سلامت باتری از طریق برنامه در گوشیهای اندروید، بهتره که از اپلیکیشن Accu Battery App استفاده کنید که با توجه به تحریم بودن گوگلپلی برای ایرانیها، با استفاده از فیلترشکن در دیگر سایتهای معتبر میشه دانلود کرد. شاید برای بار اول که از این برنامه استفاده میکنید، هیچ اطلاعاتی برای شما نشون نده؛ این مشکل از اپلیکیشن نیست و درواقع به خود اندروید برمیگرده! اندروید بطور کلی اطلاعات تاریخی باتری رو در اختیار هیچ برنامه ثانویهای قرار نمیده.
برای اینکه بشه از طریق این اپلیکیشن به اطلاعات مربوط به باتری و سلامت اون دسترسی پیدا کرد، طی چند روز و استفاده از گوشی موبایل و شارژزدن اون، باعث میشه که Accu Battery به صورت تخمینی یک اطلاعات کلی از باتری رو دریافت کنه و میزان سلامت، ظرفیت، فرسودگی و دیگر مدارک رو در اختیار کاربر قرار بده.
اپلیکیشن دیگری که میشه برای تست سلامت باتری معرفی کرد، برنامه Battery Monitor هست که کاربر اندروید و آیفون نداره و همه میتونن از اون بهره ببرن.
مژده به کاربران سامسونگ! تست سلامت باتری در گوشیهای عرضه شده از کرهایها، با یک روش انحصاری و آسون انجام میپذیره. برنامه Samsung members که به صورت پیشفرض روی گوشی نصب هست یک راه بی دردسر برای تست سلامت باتری محسوب میشه. قبل از اینکه به این اپلیکیشن ورود کنید برای امنیت بیشتر، حتما باید یک حساب سامسونگ داشته باشید.

برنامه رو باز کنید و روی Get help (کمک گرفتن) بزنید. در صفحه بازشده کمی صبر کنید تا کل اطلاعات بالا بیاد. حالا روی Battery and Charging ضربه زده و هرآنچه درمورد باتری لازم دارید و ببینید.
بعضی از کاربران تلفنهای همراه نسبت به تست سلامت باتری گوشیشون هیچ تلاشی نمیکنن چونکه اطلاعی از این موضوع و پیامدهای اون ندارن. فروشگاه آقای دیجیتال این موضوع رو بسیار پراهمیت دونسته و با شرحی درمورد باتری روبه افول گوشی موبایل و اینکه چه تأثیراتی میتونه روی موبایل داشته باشه، نحوه تست سلامت باتری رو برای اندورید و آیفون توضیح داده است. به کاربران عزیز توصیه میشه که قبل از اونکه دیر بشه نسبت به سلامت باتریشون اقدامی کنند.
سوالات متداول
1- برای سالم موندن باتری چه باید کنیم؟
باتری خراب که یه معضل هست اما خب اگه از اون درست و منطقی مواظبت و استفاده بشه، زمان تعویض این سختافزار به تعویق خواهد افتاد. اول اینکه میزان درصد شارژ رو باید رعایت کرد و بهتره این موضوع رو در محدوده بین 20 الی 80 درصد نگه داشت. دومین مورد سیکل باتری هست؛ هرچند ماه یکبار لازمه که میزان شارژ گوشی رو به صفر رسوند و سپس تا 100 درصد پر کرد؛ یادتون باشه که تکرار چند روزه این عمل خودش یک عامل مخرب برای باتری محسوب میشه. از دیگر کارهایی که به سالم موندن باتری کمک میکنند در زیر آمده است:
- از شارژزدن گوشی موبایل به مدت زیاد مثل از شب تا صبح بهتره که خودداری کنید.
- تا وقتی که مجبور نشدین، از شارژ سریع استفاده نکنید.
- سعی کنید تلفن همراهتون توی جای خنک باشه، بخصوص در هنگام شارژ شدن.
- همیشه از کابل و آداپتور اصلی ارائه شده توسط شرکت برای شارژشدن گوشی استفاده کنید.
- وقتی که گوشی موبایل توی شارژ هست، سعی کنید ازش استفاده نکیند.
- برنامههایی که شارژ زیاد مصرف میکنن رو حذف کرده یا حتیالامکان اون رو کامل ببندین.
- وقتی که به اینترنت و وایفای احتیاج ندارید، آنها رو خاموش کنید.
2- گوشی من باتریش سالمه اما شارژ زیاد خالی میکنه، چرا؟
برای زود خالی کردن شارژ گوشی موبایل نباید سریع نسخه خراب بودن باتری رو پیچید، چرا که بعضی مواقع درصد سلامت باتری بالا هست اما خب، مصرف شارژ زیاده. در این خصوص باید گفت که احتمالاً مشکل از برنامهها باشه؛ یعنی اینکه یک اپلیکیشنی شارژ زیاد مصرف میکنه و همین موضوع باعث مصرف زیاد باتری شده، بهتره که اون رو حذف کرده یا لااقل به طور کلی اون رو ببندید. اگه با این عمل مشکل حل نشد، بعد از بکاپگیری، گوشی رو به حالت کارخونه ببرید و به احتمال زیاد مشکل رفع خواهد شد.
3- چه موقع باید باتری گوشی رو عوض کرد؟
اکثر سازندگان گوشی موبایل توصیه میکنند که درصورت رسیدن درصد سلامت باتری به 80 دیگه نهایتش تا 75 درصد باید نسبت به تعویض اون اقدام کرد.